jueves, 28 de octubre de 2021

CINQUÉ DIA EN CLASSE AMB LES TIC

 Bon dia a tots i a totes! 

Hui a classe hem continuat treballam les emocions i les TIC amb els xiquets. Tractar tant les emocions es important ja que és necessari que aprenguen a conéixer-se, saber com són i sàpien voler-se. El saber identificar el que senten és essencial perquè expressen les seues emocions i en un futur puguen gestionar la ràbia, la por o la frustració, perquè quan siguen adults puguen fer front a les adversitats que es presenten i tindre un major benestar mental. 

La millor manera de treballar amb les emcoions és mitjançant activitats divertides i sencilles que els ajuden a desarrollar les habilitats socials i les competencies emocionals principals.

Per aixó hui hem fet divers activitats amb una aplicació que treballa de forma lúdic les emocions a infantil. Aquestes activitats treballen  les emocions bàsiques com a alegria, por, tristesa i ira, però també aprendran empatia i autocontrol, entre altres. 

Les activitats les realitzaran amb mi en grup i han sigut:

 La ruleta de les emocions



Un personatge va descobrint a través de la ruleta de la qual podran tirar, les principals emocions que hi ha, en cada emoció que la ruleta assenyale, s'explicarà el significat d'aqueixa emoció i jo, la professora, he posat un exemple amb el qual es puguen identificar. D'aquesta manera, els xiquets retenen la informació de manera senzilla mitjançant les imatges i les explicacions de la professora. 

SR. Emoció



Els xiquets hauran de jugar amb un avatar, al qual se li va afegint els gestos que vagen d'acord amb l'emoció que aquest represente, a més hauran de decorar-lo amb diversos complements. És un joc per a treballar el desenvolupament emocional, les habilitats socials i el reconeixement d'expressions facials. Molt enfocat a xiquets d'infantil que comencen a treballar en aquesta àrea i necessiten aprendre les emocions bàsiques. 


Super emocions



És una activitat que permet triar el nivell de dificultat segons l'edat del xiquet. Aquest joc s'ira realitzant una sèrie de preguntes, es pregunta sobre emocions i hi ha anar que triant entre les respostes disponibles que apareguen, havent-hi només una vertadera. 


Les emocions sempre son un bó entreteniment i a més si se utilitzen les TIC per a treballar-les. Els xiquets estan molt contents de treballar amb recurs TIC perquè fa el aprenentatge d´ells més lúdic. Com mestra, les TIC son un molt bó recurs per a la educació i faciliten bastant el aprenentatge dels alumns. 

Com diu (Aguiar, M. V. y Cuesta, H. 2009, p. 82)

Un dels grans inconvenients que té Internet com a recurs pedagògic es deriva precisament de la dificultat per a trobar la informació desitjada. Pel cúmul d'informació que prenen molt temps i que poden resultar frustrants. Com a alternativa a aquestes premisses, es troben les Webquests, activitats d'ensenyament-aprenentatge basades en Internet, les quals donen sentit al treball que presentem a continuació, un projecte que pretén treballar les Tecnologies de la Informació i la Comunicación (d'ara en avant, TIC) ja no sols en Primària i sobretot en Secundària, com es ve apostant tradicionalment; sinó des de l'etapa d'Educació Infantil a través d'aquesta nova plataforma didàctica, donant considerables raons que justifiquen la seua importància.

Per a treballar també d´altra manera les TIC açí us deixe aquesta webquest que tracta les emocions i que es molt interesant per als xiquets: https://sites.google.com/d/1BIo-kswTiPzgAiyJKVfif5RgQXY0qgbx/p/1PdF3oiD31Y6dMs_Dh_E3Pfv3SXwXniZY/edit

M´agradería deixar-vos un vídeo molt interessant de varis alumnes parlant una mica sobre les Tic a infantil. 



Moltes gràcies per la vostra atenció! 👋

Referències bibliogràfiques: 

Aguiar Perera, Cuesta Suárez, M. a. V. H. (2009, enero). IMPORTANCIA DE TRABAJAR LAS TIC EN EDUCACIÓN INFANTIL A TRAVÉS DE MÉTODOS COMO LA WEBQUEST. Pixel-Bit. Revista de Medios y EducaciónNo 34. https://idus.us.es/bitstream/handle/11441/22587/file_1.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Cómo trabajar las emociones con los niños. (2016, 18 Mayo). Smile and Learn. https://smileandlearn.com/como-trabajar-las-emociones-con-ninos/

Vídeo Tret de: CRFPTIC CRFTIC (2015, Mayo 4). Las TIC en infantil [Video]. https://www.youtube.com/watch?v=I26proLfLyw&ab_channel=CRFPTICCRFPTIC


Webquest feta per mí i altres companys. 


jueves, 21 de octubre de 2021

QUART DIA EN CLASSE AMB LES TIC

 Bon día a tots i a totes!

Les setmanes passades hem estat treballant a poc a poc en classe les emocions. Aquestes són molt important donar-les en infantil ja que és necessari que aprenguen a reconéixer i gestionar els sentiments que tindran al llarg de la vida. 

Per a treballar un poc més les TIC i fer un poc més lúdic el aprenentatge d´aquestes emocions i reforar-lo, hui a classe hem vist la pel-lícula "Inside out" o també coneguda com "del revés". Aquesta pel-lícula treballa d´una bona manera les emocions i per aixó he dicidit veure-la. 






Referències bibliogràfiques:

Cómo trabajar las emociones con los niños. (2021, 16 marzo). Smile and Learn. https://smileandlearn.com/como-trabajar-las-emociones-con-ninos/


Imatge tret de: niños y niñas de la clase de la "seño" Rosario del CEIP Ferroviario de Ciudad Real. Cine en casa. [Blog] http://coleferroviario.blogspot.com/2015/09/cine-en-la-clase.html


Vídeo Tret de: Disney España (2015, Mayo 4). Del revés (inside out) [Video]. https://www.youtube.com/watch? v=ZOWV9F7LnIQ&ab_channel=DisneyEspa%C3%B1a


domingo, 17 de octubre de 2021

TERCER DIA EN CLASSE AMB LES TIC

 Bon dia a tots i a totes! 

Hui a classe hem propossat als alumnes jugar a un altre joc introduint les TIC a través de la pissarra digital altra vegada ja que la actividad la realitzaran tots sense formar grups. Aquesta vegada anirà enfocat al àmbit musical. Mitjançant la aplicació "Aprendo Música" els xiquets, amb la meua ajuda com a professora d'ells hauran de distingir si les peces musicals que sonen baixen, pugen o es manté el ritme. 



Com hi ha tres nivells en el joc, cada vegada que superen un nivell passaran al següent i així fins a fer tots els alumnes en conjunt els tres nivells. 

En aquesta aplicació els xiquets podran jugar a casa a molts jocs enfocats a la música però en classe tractarem exclusivament el joc del ritme, que he parlat anteriorment.





Com a professora d'infantil sé d'altres aplicacions que poden servir d'ajuda per als pares i per a altres docents com jo. Aquestes es poden també usar per a tractar l'ús de les TIC tant a l'aula com a casa amb els xiquets. Algunes de les aplicacions són: 

-Leo con Grin: per a iniciar-se en la lectura. Conté jocs interactius senzills per a aprendre a silabear, llegir paraules i frases i escriure. Tots els jocs tenen dos nivells de dificultat.



-Encuéntralos a todos: Dinosaurios:  dins de la ciència el món dels dinosaures és un tema que sol apassionar els més xicotets. Aquesta App permet descobrir fins a 24 dinosaures i l'entorn en el qual vivien amb targetes animades, fotos i puzles

-

Referències bibliogràfiques:


¿Cómo introducir las TIC en infantil? (2020, 28 enero). Unir: la universidad en internet.

https://www.unir.net/educacion/revista/tic-educacion-infantil/


Imatges tretes de: Soler, O. (2005). Aprendo Música [Aplicación móvil]. html5. https://aprendomusica.com/index.html

SEGÓN DIA EN CLASSE AMB LES TIC

Bon dia a tots i a totes! 

Fa dues setmanes que van donar els animals a classe con els xiquets i hui a classe hem fet una activitat molt divertida per als xiquets: el kahoot. 



En l´assemblea hem colocat als xiquets formant un circule i he anat projectant mitjançant el projector i el ordinador el kahoot elaborat per mi. Per a deixar clar, jo, la mestra he preguntat a tots els xiquets les preguntes del kahoot. Si algun no sabía com és l'opció correcta, la pregunta passarà a un altre company i l'alumne que no sabía contestar després li he tornat a preguntar.  

La activitat del kahoot m´ha servit per a comprovar si els seus fills han après el tema dels animals, es a dir, com a avaluació del contigut donat.  Es imporant tindre en conta que l'avaluació és una oportunitat perquè l'estudiant s'autoavalue, aprenga co-avaluant als seus companys i finalment quan estiga llest passar pels processos formals de qualificació. Seran aquests processos d'avaluació que ajudaran al fet que l'estudiant millore progressivament i es fomente l'aprenentatge autònom.

Ací us deixe alguna de les preguntes fetes en el kahoot. 







Com a docent, m'agradaria deixar-vos en aquesta segona entrada com a material informatiu tant a pares, com a docents, com a la resta de gent que li abellisca conéixer una mica més d'aquest tema, diverses eines TIC que seran d'ajuda per a fomentar una avaluació més activa i participativa. Algunes d'elles són Kahoot (utilitzat en classe), Google forms, Mentimeter, Formative y Quizizz.

Referències bibliogràfiques:

Chunga Cinguel G, (2020) 15 herramientas para evaluar de manera activa y participativa- [Página web]. Recetas Tic. https://www.comunidad.recetastic.com/15-herramientas-para-evaluar-de-manera-activa-y-participativa/#3_Kahoot

Vídeo Tret de: turis6. (2018, Enero 31). ¿Qué es kahoot?. [Video].  https://www.youtube.com/watch?v=8gesi0IRJf4&ab_channel=turis6

Imatges fetes per mí a través de la aplicació Kahoot. 






lunes, 11 de octubre de 2021

PRIMER DIA DE CLASSE AMB LES TIC

 Bon dia a tots i a totes! 

Com os vaig dir el altre dia a partir de hui anirem introduint en classe i que també podeu fer a casa, activitats per a treballar diferents temes importants en l'etapa d'infantil mitjançant l'ús de les TIC.


Aleshores, hui introduirem les TIC a través de la primera activitat, anomenada: 

i ara...què em pose?



Després d'haver abordat el tema de les estacions, proposarem als alumnes/as jugar a aquest joc a través de la pissarra digital de classe. Es formarà grups de 5 alumnes fins a tindre 4 grups, els quals hauran de treballar cadascuna de les estacions. El joc consistirà en vestir els personatges del joc segons el clima, sabent diferenciar l'estació que es troba el personatge que aparega en la pissarra digital. A més, podràn prémer sobre els botons superiors per a canviar de moment i d'estat del temps.

Aquesta activitat que es realitzarà també la podran fer a casa ja que sempre és bo reforçar els continguts tractats en classe. L'activitat la podran fer amb l'ajuda d'un adult, en aquest cas, per exemple els pares. 

A través d'aquest joc, els alumnes fomentaran la seua autonomia mitjançant l'ajuda d'un adult a l'hora de vestir-se, es fomentarà l'ús cooperatiu i col·laboratiu entre l'alumnat i facilitarà la comprensió de conceptes. 

Com diuen (Asorey Zorraquino, E y Gil Alejandre, J. 2009)

Perquè els nostres alumnes aconseguisquen les competències en finalitzar l'escolarització és necessari desenvolupar-les des de l'etapa d'Educació Infantil. Aquest primer contacte amb les TIC ha de realitzar-se en les mateixes activitats, seqüències, unitats didàctiques o projectes de treball que s'estiguen treballant en aqueix moment a l'aula i no utilitzar-les de forma aïllada i inconnexa amb els coneixements a adquirir.

Per a ajustar les nostres programacions d'aula, som els mestres i mestres d'infantil els qui dissenyarem les nostres pròpies activitats i així prescindir, quan calga, de l'ús de materials comercials que no s'adapten a les nostres necessitats.

Referències bibliogràfiques:

Asorey Zorraquino, Gil Alejandre, E. J. (2009, 12 noviembre). El placer de usar las TIC en el aula de Infantil. TRIBUNA ABIERTA. https://redined.educacion.gob.es/xmlui/bitstream/handle/11162/91889/00820113014483.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Cardeñosa, C.(11 de Marzo de 2018). Juegos de Edibadigital. Jugando y aprendiendo juntos. https://carmen-jugandoyaprendiendo.blogspot.com/2018/03/juegos-de-edibadigital.html?fbclid=IwAR0LXP6swFB3b2Z83qcipB5_mjlYMkup2x-38ZbOoMpr1V0OBxfeAoeeqWE&m=1

Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía (2011). La riqueza de las TICS en el aula de infantil. Revista digital para los profesionales de la enseñanza, nº12, pág 1-5. https://www.feandalucia.ccoo.es/andalucia/docu/p5sd7900.pdf 



viernes, 1 de octubre de 2021

BENVINGUTS A TOTS!!

 




Benvinguts 👋 a la meua primera entrada en aquest blog! Jo soc Nerea Muñoz i soc professora d´infantil i tutora de la classe de 5 anys. 


M´agraderia dir-vos que aquest blog és per a informar-vos, pares i mares, i ho faig amb el objectiu que us servisca de ajuda per a saber una mica més sobre les TIC que actualment utilitzem en infantil. Pel que aquest blogger anirà dedicat a parlar de les TIC y de la seua implantació en nostra aula d´infantil, es a dir, de diferents activitats treballant-les. 


Les TIC en infantil es una ferramenta que se utilitza dins del procés d´aprenentatge en el aula en molts àmbits com matematiques, arts, anglès, etc. En la nostra societat, les TIC estan cobrant, cada vegada més, una gran importància i nosaltres depenem cada dia més d'elles.  L'escola, com a agent educatiu que és, ha d'utilitzar totes aquestes tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per a formar i preparar als alumnes. Les institucions educatives han de ser obertes i flexibles ja que cada vegada es troben en un canvi constant als avanços que es produïsquen en la societat, per a introduir-los i adaptar-los a les necessitats dels alumnes. 



Com diu (Asorey Zorraquino, E y Gil Alejandre, J L'escola, 2009):

Com a agent educatiu que és, ha d'utilitzar totes aquestes Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per a formar i preparar als seus alumnes. Així, quan arribe el moment que aquests s'integren com a membres actius de la societat, tindre la preparació suficient, no sols per a incorporar-se a ella, sinó per a ser capaces de modificar-la de manera positiva i crítica. Les institucions educatives han de ser obertes i flexibles als avanços que es produïsquen en la societat, per a introduir-los i adaptar-los a les necessitats dels alumnes.

Ací us mostre un vídeo que us serveix també d'explicació referent a les TIC:





Espere que us agrade aquest blogg que faré a poc a poc amb tot el meu afecte com docent! 

Começa l´aventura....! 😚


Referències bibliogràfiques:

Asorey Zorraquino, Gil Alejandre, E.J. (2009, 12 noviembre). El placer de usar las TIC en el aula de infantil. TRIBUNA ABIERTA.

https://redined.educacion.gob.es/xmlui/bitstream/handle/11162/91889/00820113014483.pdf?sequence=1&isAllowed=y


Benvinguts. (2015, 16 septiembre). [Fotografía]. Sigueu tots benvinguts i benvingudes a un nou curs escolar a l’Olivar! 

https://educaciodigital.cat/escolaolivar/moodle/mod/forum/discuss.php?d=1141#p1261


M. J. (2015, Noviembre 17). LAS TIC EN EDUCACIÓN INFANTIL [Vídeo]. Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=HXTlO7sK0_Q&ab_channel=Mar%C3%ADaJes%C3%BAsGil 


Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía (2011). La riqueza de las TICS en el aula de infantil. Revista digital para los profesionales de la enseñanza, nº12, pág 1-5. https://www.feandalucia.ccoo.es/andalucia/docu/p5sd7900.pdf

CABERO ALMENARA, J. (coord.) (2006): Nuevas tecnologías aplicadas a la educación, Madrid: Mc Graw Hill
https://uogestiondelaprendizaje.files.wordpress.com/2015/03/5-libro-nuevas-tecnologc3adas-aplicadas-a-la-educacic3b3n-julio-cabero.pdf


Primera imatge tret de: a través de la aplicació de canva feta per mi. 


Segona imatge tret de: Recio, S. (2018, 25 febrero). Salomé Recio: «Las TIC facilitan el aprendizaje del niño» [Fotografía]. https://www.edelvives.com/es/Noticias/d/salome-recio-las-tic-facilitan-el-aprendizaje-del-nino



CINQUÉ DIA EN CLASSE AMB LES TIC

 Bon dia a tots i a totes!  Hui a classe hem continuat treballam les emocions i les TIC amb els xiquets. Tractar tant les emocions es import...